Keisarinnan hovineidon päiväkirja on pieni kirja, jonka on kirjoittanut Japanissa Heian- kauden loppupuolella Sugawara Takasuen tytär. Heian- kausi kesti vuodesta 794 vuoteen 1185.
Päiväkirjan kirjoittajan henkilökohtainen nimi ei ole tutkijoiden tiedossa. Tämä teos koostuu Sugawara Takasuen tyttären kirjoittamista katkelmista omasta elämästään. Kirjan on koonnut ja kääntänyt japanista suomeksi Miika Pölkki.
Varisevat kukat palaavat jälleen ensi keväänä,
mutta kuinka kaipaankaan häntä
joka lähti eikä palaa enää koskaan!
-Sugawara Takasuen tytär
Pölkki kertoo käyttäneensä suomennoksessaan apuna useita eri japaninkielisiä laitoksia ja koonneensa päiväkirjan katkelmat omiin yhtenäisiin kokonaisuuksiinsa. Katkelmien kokoamisen jälkeen hän kertoo jakaneensa ne vielä viiteen omaan laajempaan kappaleeseensa.
Kirjan kappaleet ovat nimeltään Matka pääkaupunkiin, Elämä pääkaupungissa, Hovipalvelu, Pyhiinvaellukset ja Vanhuus. Pölkin mukaan teoksen lukeminen kokonaisuudessaan on näin helpompaa ja teksti luonteeltaan soljuvampaa.
Olin pakahtua onnesta, kun uppouduin lukemaan tarinoita päivin ja öin, mutta halusin silti lukea aina vain enemmän ja enemmän, mutta kukapa pääkaupungissa olisi ehtinyt auttaa kaltaistani tulokasta hankkimaan lisää tarinoita.
(...) Nautin yksikseni lukemisesta sydämeni perimmäisiä sopukoita myöten, enkä olisi vaihtanut paikkaani edes itse korkea-arvoisen keisarinnan kanssa!
-Sugawara Takasuen tytär
Löysin Sugawara Takasuen tyttärestä itseni kaltaisen hiljaisen ja syrjään vetäytyvän lukutoukan kaltaisen sielunsiskon. Kirjaa lukiessa en voi olla ajattelematta, kuinka osa tekstistä voisi olla kuin kirjoitettu omasta kynästäni. Koen vahvaa samaistumista kirjoittajan tuntemuksiin saada olla vain omassa rauhassa ja uppoutua tarinoiden syövereihin.
Toisen ihmisen päiväkirjan lukeminen auttaa laajentamaan omaa ajatusmaailmaa. Koen eri aikakausilla eläneiden ihmisten päiväkirjojen lukemisen mielenkiintoiseksi, koska se parhaimmillaan avaa portin päästä osaksi maailmaa, jota ei enää ole.
Hieno esittely kirjasta sai minutkin miettimään, että tämä voisi olla kiva kirja lukea.
VastaaPoistaMukava kuulla, että kiinnostuit tästä kirjasta. Jos Keisarinnan hovineidon päiväkirja päätyy lukulistallesi, kävisin mielelläni blogissasi lukemassa, millaisia ajatuksia teos herätti.
VastaaPoista