Meitä lukijoita on maailmassa monenlaisia. Yksi lukee mieluummin tarinat kirjasta käsin ja toinen kuuntelee niitä mieluummin äänikirjan muodossa toisen ihmisen lukemana. Mutta onko kirjalla ja äänikirjalla jotain eroa? Mikä näissä kahdessa on hyvää ja mikä huonoa?
Kysymys nousi mieleeni kävelyllä ollessani. Kotiin päästyäni keitin itselleni kupillisen teetä, kaivoin muistikirjan esiin ja istuuduin alas pohtimaan asiaa höyryävän teekupillisen ääreen. Nyt haluaisin jakaa pohdiskeluhetkeni aikana kirjoitetut muistiinpanot kirjan ja äänikirjan välisistä hyvistä ja huonoista puolista.
Ennen kuin pääset vertailun pariin, haluaisin huomauttaa ettei tämän kirjoituksen tarkoituksena ole aiheuttaa eripuraa kirjojen lukijoiden ja äänikirjojen kuuntelijoiden välille. Jokainen on vapaa valitsemaan itselleen mieluisimman lukutavan.
Äänikirja
Hyvät puolet
- Äänikirja on helposti saatavilla ja sitä voi kuunnella missä ja milloin vain. Kuuntelu onnistuu helposti autonratissa, töitä tehdessä tai vaikka mustikkametsässä marjoja poimiessa. Kirjan voi laittaa kuulumaan taustalle työnteon oheen.
- Oiva apu heille, joilla on jonkinlainen este kirjojen lukemiselle. Voin kuvitella, että kirja jätetään helposti avaamatta ja lukematta, jos lukeminen ei onnistu helposti vaan sen eteen joutuu tekemään töitä. Kirjasta ei yksinkertaisesti pysty nauttimaan.
- Äänikirjat voivat matalalla kynnyksellä houkutella uusia ihmisiä kirjallisuuden pariin. Äänikirjan ostaakseen tai lainatakseen ei tarvitse poistua kotoa vaan sen kuunteluun riittää pelkkä sovellus omassa puhelimessa.
Huonot puolet
- Äänikirjan lukijan ääni ei välttämättä miellytä kuuntelijaa. Syystä tai toisesta kemia lukijan ja kuuntelijan välillä ei kohtaa ja tämän vuoksi kirja voi jäädä kokonaan kuuntelematta.
- Lukutahti voi olla kuuntelijalle liian nopea tai liian hidas. Liian nopean tahdin takia kirjaan ei pääse uppoutumaan tai liian hitaan tahdin vuoksi kirja alkaa tuntua pitkästyttävälle.
- Kuuntelu vaatii erillisen sovelluksen, tilauksen tai tilin. Ajan mittaan eri palveluihin tarvittavia sovelluksia ja tilejä alkaa kertyä paljon eikä kaikkien tilausten perässä enää pysy.
- Kirjailijat ja kustantamot eivät välttämättä saa yhtä hyvää korvausta äänikirjasta kuin perinteisestä kirjasta. Muun muassa Yle on uutisoinut äänikirjojen kuuntelun ja kaunokirjailijoille maksettavan tekijänoikeuskorvauksen eroista.
Kirja
Hyvät puolet
- Omaa mielikuvitustaan käyttämällä tarinoiden maailmaan pääsee paremmin sisälle. Lukijan mielikuvitus kehittyy ja pääsee puhkeamaan kukkaan. Lukija oppii hahmottamaan asioita eri näkökulmista lukemisen myötä.
- Lukutahdin voi määrittää itse. Kirjan voi halutessaan ahmaista nopeasti läpi tai siitä voi nautiskella hitaasti lukemalla.
- Lukeminen ei välttämättä tarvitse rahallista panostusta. Kirjoja voi lukea ilmaiseksi lainaamalla niitä kirjastosta. Kirjastokortin saa käyttöön ilman maksua ja niitä voi hankkia useammasta eri kirjastosta.
- Lukutaito ja luetun ymmärtäminen pääsevät kehittymään. Sanavarasto karttuu uusien sanojen oppimisen myötä.
- Kirjojen kansikuvat ovat taidetta, joten kirjoja laittaa mielellään esille kirjahyllyyn.
- Kirjasta ei lopu akku kesken eikä se tarvitse nettiyhteyttä toimiakseen. Sitä voi lukea missä ja milloin vain.
Huonot puolet
- Kirjastosta ei välttämättä löydy juuri sitä kirjaa, jonka haluaisi lukea. Tai se on jo lainassa jollain toisella, jolloin kirjan lainaamista joutuu odottamaan kirjaston varausjonossa. Suosittujen kirjailijoiden uutuusteoksia voi joutua odottamaan varausjonossa jopa useita kuukausia. Lue Ylen uutisista artikkeli, jossa Satu Rämön uutuusdekkari kaatoi kirjaston varausjärjestelmän.
- Jos kirjan haluaa hankkia omaksi, kustannukset saattavat nousta yllättävän suureksi. Kirjakaupoissa asiakas voi halutessaan käyttää hankintoihinsa helposti useamman euron.
- Ajan kuluessa kirjan kunto kärsii. Sen kannet irtoavat liitoksistaan, sivut kuluvat ja käpristyvät hiirenkorville. Se voi myös kastua pilalle ulkona lukiessa ja sadekuuron yllättäessä, tai ottaa osumaa kynttilästä joutuessaan liian lähelle kynttilänvaloa lukuhetken aikana.
Loppusanat
Sain yllättävän paljon asioita kirjoitettua ylös. Äänikirjat ovat nykyään kovassa suosiossa lukijoiden keskuudessa, mutta eivät perinteiset kirjat ole menettäneet paikkaansa enkä usko, että tulevaisuudessa menettäisivätkään. Kyllä niille aina löytyy lukijansa.
Itsestäni puheen ollen, tulen aina valitsemaan perinteisen kirjan äänikirjan sijaan. Pidän siitä tunteesta, kun voin pitää kirjaa kädessäni, käännellä sen sivuja ja kuunnella sivujen rapinaa. Voin lukea kirjaa rauhassa omaan tahtiin ja tekstin viemänä pääsen kunnolla uppoutumaan tarinoiden maailmaan. Kirjat ovat pakopaikka arjen kiireistä.
Kerro kommenteissa, kulutatko kirjoja mieluummin lukemalla vai äänikirjoja kuuntelemalla.
Lukemalla ehdottomasti! Joskus reissussa olen kuunnellut, muuten se ei ole minun juttu.
VastaaPoistaOlen samaa mieltä kanssasi!
PoistaLoppusanoihisi yhtyen:
VastaaPoistahttps://hikkaj.blogspot.com/2023/11/aanikirja-on-apara.html
Kiitos linkistä julkaisuusi! Mielenkiintoista pohdiskelua kustantajan ja akateemikon näkökulmasta äänikirjoihin liittyen.
VastaaPoista