7. elokuuta 2024

Viikko eKirjaston käyttäjänä - Tällainen kokemus oli


eKirjaston logo, kaksi puhelinta vierekkäin.

Käytän paljon kirjaston palveluita ja lainaan sieltä ahkerasti itselleni luettavaa. Tutkin lainattavia kirjoja, valitsen mieleiseni, vien sen kirjastonhoitajalle tiskille tai lainaan sen itsepalvelun kautta kirjastokorttia vilauttamalla.

Ajat ovat kuitenkin muuttuneet. Palveluiden sähköistyessä kirjastot ovat halunneet pysyä muutoksien mukana ja alkaneet tarjota omia palveluitaan sähköisessä eKirjaston muodossa. Päätin tutustua tähän itselleni entuudestaan tuntemattomaan palveluun.

Tässä kirjoituksessa kerron kokemuksiani eKirjaston käyttäjänä. 

Jos eKirjasto on sinulle tuntematon palvelu, voit käydä tutustumassa siihen eKirjaston virallisilla nettisivuilla.

Kokemukseni eKirjaston sovelluksesta

Vierailtuani eKirjaston virallisilla nettisivuilla lukemassa tietoja eKirjastosta ja sen käytöstä, koin pettymyksen. eKirjastoa ei nimittäin pysty käyttämään tietokoneella vaan sen käyttöä vaativa sovellus tulee ladata puhelimeen. Olisin mieluummin käyttänyt palvelua verkkoselaimessa tietokoneen suuren ruudun kautta kuin pienellä puhelimella näyttöä tihrustaen. 

Ennen sovelluksen lataamista puhelimeen, luin hetken aikaa muiden sovelluksen käyttäjien kokemuksia eKirjastosta. Yllätyksekseni sovellus ei ollut saanut kovinkaan mairittelevia arvosteluja vaan suurin osa käyttäjistä oli antanut palvelulle arvosanan 1 asteikolla 1-5, jossa 5 tarkoittaa parasta arvosanaa. Osa jopa kertoi haluavansa antaa arvosanan nolla. Muiden käyttäjien kokemukset sovelluksen huonosta käytettävyydestä yllättivät eikä suppea kirjojen ja äänikirjojen valikoima saanut kehuja.

Sovelluksen lataamisessa ei ilmennyt ongelmia ja ilokseni eKirjaston palveluita pääsee selaamaan ilman rekisteröitymistä palveluun. Kirjoja ei kuitenkaan pysty lainaamaan eikä lehtiä lukemaan ilman sovellukseen sisäänkirjautumista. Luulin etukäteen, että sisäänkirjautuminen hoidetaan kirjastokortin kautta, mutta ei. Siihen tarvitaan joko Suomi.fi- tunnistus tai oma pääsyavain. 

Huoli tietoturvasta ja omien tietojen asianmukaisesta säilyttämisestä heräsi heti. Pysyvätkö omat tiedot varmasti turvassa? Entä jos sovellus hakkeroidaan ja omat tiedot leviävät netissä? Kirjastokorttia käyttäessä tällainen huoli ei ole ollut läsnä. Käyttöehtojen lukemisen jälkeen päätin jatkaa sovelluksen käyttöä ja kirjautua sisään palveluun.

eKirjaston lehdet

Aivan ensimmäisenä kokeilin, kuinka lehtien lukeminen onnistuu. Valikoima on aivan valtava! Tarjolla on ilmaiseksi lehtiä, joista en ole ikinä kuullutkaan. Eihän näistä osaa valita mieleistään... Aikaa kuluukin aluksi lukemisen sijaan lehtien kansikuvien selailuun. 

Päädyn valitsemaan Infernon uusimman numeron 07/2024. Lehtien sivuja pystyy "kääntelemään" yksi kerrallaan pyyhkimällä puhelimen näyttöä tai laittamalla kaikki lehden aukeamat auki puhelimen näytölle. 

Hetken aikaa lehteä selattuani poistun puhelimen ääreltä hakemaan itselleni kupillisen teetä. Kotona ollessani en kuljeta puhelinta koko ajan mukanani vaan se on aina poissa näkökentästäni jossain toisessa huoneessa kuin minä itse. Teetä hakiessani puhelimen jää olohuoneen pöydälle ja näyttö menee pimeäksi.

Lopputulos? Palattuani takaisin puhelimen ääreen, lukemani sivu ei ole jäänyt auki siitä kohtaa, missä olin menossa, vaan sovellus on palannut takaisin Inferno- lehden luettavissa olevien numeroiden valikoimaan. Fyysinen lehti olisi edelleen auki sillä sivulla, jota olin juuri lukemassa.

eKirjaston kirjat

Seuraavaksi tutustuin kirjoihin. Tarjontaa löytyy lapsille, nuorille ja aikuisille suomen lisäksi myös muilla kielillä. 

Kokeilen onneani josko saisin eKirjaston kautta luettavaksi paikallisessa kirjastossa jatkuvasti lainassa olevan Toshikazu Kawaguchin Ennen kuin kahvi jäähtyy- nimisen kirjan. Pettymys on kuitenkin suuri, kun kyseistä teosta ei löydy ollenkaan valikoimasta. Kokeilen seuraavaa kirjastossa jatkuvasti lainassa olevaa Sanaka Hiiragin Unohdettujen muistojen valokuvaamo- nimistä teosta, mutta lopputulos on sama; kirjaa ei löydy valikoimasta.

eKirjasto on ilmeisesti aika uusi sovellus, joten sinne ei ole vielä saatu lisättyä sähköiseen muotoon kaikkia fyysisessä kirjastossa olevia kirjoja. Allekirjoitan muiden käyttäjien kokemukset eKirjaston suppeasta valikoimasta, mutta mietin samalla, että valikoima tulee varmasti kasvamaan ajan kuluessa. Äänikirjojen valikoimaan en tutustunut ollenkaan, koska en käytä niitä.

Tutustuessani sähköisten e-kirjojen laina-aikaan, hämmästyin sen olevan puolet vähemmän kuin varsinaisesta kirjastosta lainatessa. Kirjaston kirjan saa ottaa lainaan neljäksi viikoksi, kun taas eKirjaston e-kirja on käyttäjällään lainassa vain kaksi viikkoa. Laina-ajan tullessa loppuun, kirja palautuu automaattisesti takaisin eKirjastoon. Sinällään kätevää, kun erillistä matkaa kirjastoon ei tarvitse tehdä.

Lukukokemukseni eKirjaston kirjasta

Jatkan aikuisten kaunokirjallisuuden tarjonnan selailua ja totean lainattavissa olevien e-kirjojen tarjonnan olevan todella vähäistä. Kaikki lainattavissa olevat e-kirjat ovat lainassa. Joudun selailemaan valikoimaa todella kauan ennen kuin vihdoin löydän vapaana olevan e-kirjan. 

Kirjan takakannen luettuani totean etten ottaisi tätä kirjastossa asioidessani mukaani, mutta vaihtoehtojen ollessa käytännössä nolla, otan sen lainaan. Kirjassa on yhteensä 234- sivua ja se latautuu puhelimeen nopeasti. Latautumisen jälkeen pääsen aloittamaan luku-urakan. 

Huomaan heti ettei lukukokemus ole positiivinen. Näyttö on liian kirkas ja silmäni väsyvät nopeasti. Kokeilen korjata ongelman säätämällä puhelimen kirkkautta pienemmälle, mutta tämän seurauksena myös teksti pimenee. 

Minua häiritsee myös suunnattomasti tekstissä olevat ylimääräiset välilyönnit, jotka johtuvat ilmeisesti e-kirjan yrittäessä asettua puhelimen näytölle. Sivuja "käännellessä" puhelimen näyttöä joutuu pyyhkimään oikealta vasemmalle ja osa sivuista latautuu hitaasti. Luen kirjaa päiväaikaan, jotta yöuneni eivät häiriintyisi puhelimen käytön takia. 

Lukemisen lopetettuani kirjaudun ulos sovelluksesta. Seuraavana päivänä lukemista jatkaessani joudun jälleen kirjautumaan sovellukseen sisään. Tarvitsen toimivan nettiyhteyden, jotta lainassa oleva e-kirja latautuu puhelimeen. 


eKirjaston päävalikko puhelimen näytöllä, ekirjojen kansikuvia vierekkäin.
Kuvakaappaus:
Tältä eKirjasto näyttää puhelimen näytöllä

Lukemista jatkaessani totean pettyneenä ettei kirja ole jäänyt auki siitä kohtaa, mihin sen edellisenä päivänä jätin. Kirjaudun aina käytön jälkeen kaikista sovelluksista ulos, myös eKirjastosta. Joudun siis lukuhetken jälkeen kirjoittamaan lapulle muistiin e-kirjan sivunumeron, jotta seuraavana päivänä osaan aloittaa lukemisen oikeasta kohdasta.

Perinteisen kirjan lukemista pääsee sujuvasti jatkamaan, koska kirjanmerkki on sivujen välissä osoittamassa etenemisen kohtaa. Perinteinen kirja ei myöskään tarvitse nettiyhteyttä, kun sitä voi lukea ties missä nettiyhteyden tavoittamattomissa. Siitä ei myöskään lopu virta kesken eikä sitä tarvitse ladata, kun se yöpöydällä odottaa uskollisesti lukijaansa.

Omalla kohdallani e-kirjaa lukiessa lukutahti on selvästi hitaampaa perinteiseen kirjaan verrattuna. Ruutua tuijottaessa joudun hidastamaan tahtia ja pitämään taukoa kesken lukemisen. Silmäni väsyvät ruutua tuijottaessa ja jostain syystä keskittymiseni herpaantuu herkästi e-kirjan parissa. Huomasin joutuvani lukemaan samoja rivejä useampaan kertaan ennen kuin sisäistin lukemani tekstin. 

Loppujen lopuksi en pääse edes kirjan puoleen väliin asti vaan jätän lukemisen kesken ja totean ettei e-kirja ole minua varten. Pidän fyysisen kirjan helppoudesta, sen tunteesta kädessä, tarinaan uppoutumisen mahdollisuudesta, sivujen kääntelystä ja sen luomasta pienestä rapisevasta äänestä. Ruutua tuijottaessa en pääse niin syvälle tarinaan sisään vaan tuntuu ennemminkin siltä, kuin kirjaa tulisi lukemisen sijaan vain selattua läpi.

Loppusanat kokeilujakson jälkeen

Kokeilujaksoni eKirjaston parissa oli kokonaisuudessaan vain viikon verran. Positiivinen yllätys oli aikakauslehtien laaja valikoima, mutta pettymys kirjojen suppea valikoima. Lukukokemuskaan ei ollut miellyttävä ruutua tuijottaessa.

Kokeilujakson jälkeen päädyin poistamaan sovelluksen puhelimestani enkä usko lataavani sitä uudelleen. Käytän edelleen mielelläni kirjaston palveluita ja luen kirjani perinteisen kirjan muodossa. Minulle tekee hyvää poistua välillä kodistani kirjastoon tutkimaan, millaisia kirjoja lukijoille on tarjolla. 

Kokeilun jälkeen voin todeta, että tulipahan kokeiltua ja oltua avaramielinen tätä sähköistyvää kehitystä kohtaan. eKirjastollekin on varmasti oma käyttäjäkuntansa olemassa. Erityisen hyvin se palvelee heitä, jotka eivät pysty poistumaan kotoaan varsinaisen kirjaston palveluiden äärelle. 

Toivon kuitenkin ettei koko kirjastoala muutu kokonaan sähköiseen muotoon vaan meille perinteisten palveluiden käyttäjille kirjastojen ovet pysyvät jatkossakin auki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti