Vierailin Mitä kirjoitin tänään- blogissa ja luin siellä kirjoituksen vuoden 2025 Helmet-lukuhaasteesta. Kuulin kyseisestä lukuhaasteesta nyt ensimmäistä kertaa.
Aloitettuani oman blogin kirjoittamisen ja lukupäiväkirjan pitämisen, olen ilokseni löytänyt kirjallisuuden maailmasta ja lukijoiden yhteisöstä uusia tapoja nostaa lukukokemusta uudelle tasolle.
Kokosin Mitä kirjoitin tänään- blogin innoittamana pienen tietoiskun Helmet-lukuhaasteesta, jos blogin lukijoista löytyy muitakin, joille lukuhaaste on entuudestaan tuntematon. Kerron myös, mitkä Helmet- lukuhaasteen kohdat osoittautuvat itselleni vaikeaksi saada suoritettua.
Mikä on Helmet-lukuhaaste?
Lyhyesti kerrottuna Helmet-lukuhaaste on Helmet-kirjastojen eli pääkaupunkiseudun yleisten kirjastojen verkoston järjestämä vuosittainen tapahtuma, jossa kirjasto koostaa kullekin vuodelle 50- kohtaisen listan, jota käytetään lukuvinkkeinä. Listan ovat koostaneet kirjastoammattilaiset ja haasteen tarkoituksena on tutustuttaa lukijoita monipuolisesti kirjallisuuden maailmaan.
Tarjolla on myös pienempi Pieni Helmet-lukuhaaste, jonka listassa on 25-kohtaa. Se sopii erityisesti lapsille, mutta aikuisiltakaan haasteeseen osallistumista ei ole kielletty.
Helmet-lukuhaasteeseen saavat osallistua ihan kaikki. Voit olla pieni tai suuri lukija, hidas tai nopea lukija, innokas lukutoukka tai juuri kirjojen maailmaan eksynyt lukutoukan alku.
Sääntöjä kirjojen kuluttamiseen tai haasteen suorittamiseen ei myöskään ole. Saat suorittaa haasteen lukemalla kovakantisia kirjoja, sähköisiä e-kirjoja tai kuuntelemalla äänikirjoja. Haasteesta ei pidä ottaa suurempaa stressiä vaan sen tarkoituksena on nauttia itse lukemisesta. Haasteen voi halutessaan myös jättää kesken, jos siltä tuntuu.
Helmet-lukuhaaste 2025 erilaisesta näkökulmasta
Kävin suurella mielenkiinnolla tutustumassa Helmet-lukuhaasteeseen yllä mainitsemani linkin kautta. Omalta osaltani en aio lähteä tähän haasteeseen sen kummemmin mukaan, koska asetin itselleni hieman erilaisen lukutavoitteen.
Ajattelin kuitenkin, että olisi hauskaa lähestyä Helmet-lukuhaastetta hieman erilaisesta näkökulmasta ja miettiä vuosien varrella lukemiani kirjoja. Tutkin Helmet-lukuhaasteen koontia ja etsin ne kohdat, joita en pysty lukuisten kirjojen lukemisesta huolimatta täyttämään.
Katsotaan yhdessä ne kohdat, joita en saa täytettyä.
10. Kirjassa käydään elokuvissa.
Mietin ja mietin ja mietin. Mieleen ei tule yhtäkään kirjaa, jossa hahmot olisivat käyneet elokuvissa. Voi olla mahdollista, että lukemissani kirjoissa on vain ohimennen mainittu tai todettu elokuvissa käyminen, joka ei ole jäänyt minulle muistiin.
Lähin vastine elokuvissa käymiseen lienee Sanaka Hiiragin kirjassa Unohdettujen muistojen valokuvaamo, jossa elämän ja kuoleman välitilassa oleva ihminen katsoo pyörivästä kuvalyhdystä kuvia oman elämänsä varrelta ennen siirtymistään eteenpäin. Tätä tosin en laskisi haasteessa onnistumiseksi.
11. Tietokirja, joka on julkaistu 2020-luvulla.
Luulin jo onnistuneeni tässä, mutta lukemani kirjan julkaisuvuosi heitti muutamalla vuodella. Viimeisin lukemani tietokirja on Peter Wohllebenin kirjoittama Puiden salattu elämä, joka on julkaistu vuonna 2017. Ehkä nyt olisi hyvä aika tutustua uusimpien tietokirjojen antiin.
14. Kirjan kääntäjä on voittanut Mikael Agricola -palkinnon tai muun käännöspalkinnon.
Luen paljon ulkomaista kirjallisuutta, joten luulisin, että jonkin lukemani kirjan kääntäjä on saanut käännöstyöstään lukuhaasteessa mainitun käännöspalkinnon. Suoraan en tosin pysty yhtäkään mainitsemaan nimeltä. Nettihakuakaan en viitsi tehdä asian selvittääkseni. Sovitaan siis, että tämä kohta on vielä täyttämättä.
26. Kirjassa on itse valittu perhe.
Ensin mieleeni ei tullut yhtään kirjaa, jossa hahmo tai hahmot olisivat valinneet itselleen perheen. Lähestyin asiaa ehkä hieman liian vaikeasti. Mietin, että tarkoitetaanko tässä perinteistä ydinperhettä eli äiti, isä ja lapsia? Vai luetaanko kavereista muodostunut läheinen piiri perheeksi? Muodostavatko yksinäinen mies ja sen kadulta pelastama kissa perheen?
Sitten keksin, että itse asiassa olen lukenut yhden omaelämäkerran, jossa kirjan kirjoittaja valitsi haluavansa tulevan adoptoiduksi toiseen perheeseen. Eikös tämä lasketa haasteessa onnistumiseksi?
27. Jossain maassa kielletty kirja, joka on julkaistu 2000-luvulla.
Tämä on kieltämättä hankala kohta täyttää. Selasin Kirjasampo- kirjahakua, mutta näyttää siltä, että kaikki lukemani kirjat ovat olleet sallittuja.
Listalla tosin näytti olevan George Orwellin Eläinten vallankumous, jonka olen katsonut televisiosta. Mutta television katseluahan ei haasteen onnistumiseksi lasketa! Kaiken lisäksi kyseinen romaani on ilmestynyt vuonna 1945.
32. Kirja liittyy jollain tavalla Tove Janssoniin.
Ainoat tavat, joilla saisin tämän kohdan täytettyä olisi lukemalla kirja joko muumeista tai Tove Janssonista itsestään. Tai lukemalla jokin Japanista kertova kirja, jossa ohimennen mainitaan japanilaisten kiinnostuksesta Tove Janssonin muumeihin. Harmillisesti muumit eivät vain tätä lukutoukkaa erityisemmin kiinnosta, joten tämä kohta jää sen vuoksi täyttämättä.
50. Kirjaa on suositellut kirjaston työntekijä.
En usko, että saan lukuhaasteen viimeistä kohtaa ikinä täytettyä. Syy on siinä etten ole ikinä kysellyt tai pyytänyt kirjaston työntekijöiltä lukuvinkkejä. Olen tyytyväisesti vain tutkinut kirjaston kirjojen tarjontaa itse.
Joskus voisi olla hyvä astua ulos omalta mukavuusalueelta ja kysäistä kirjastoammattilaisen apua uuden luettavan löytämiseen. Koskaan ei voi tietää, millaisen helmen äärelle lukija voidaankaan johdattaa.
Loppusanat
Tässä olisi tekemäni koonti hieman erilaisesta näkökulmasta vuoden 2025 Helmet-lukuhaasteesta ja sen vaikeista kohdista, joiden takia en saisi haastetta aivan kokonaan suoritettua.
Minusta on hienoa, että Helmet-kirjastot ovat keksineet aloittaa jokavuotisen perinteen, joka toivon mukaan houkuttelee uusia lukijoita kirjallisuuden maailmaan. Jospa tämä perinne leviäisi myös muihin Suomen kirjastoihin sekä maalle että kaupunkiin.
Toivotan kaikille lukuhaasteeseen osallistuville onnea ja iloa uusien kirjojen löytämiseen ja lukuhaasteen suorittamiseen!
Aioitko osallistua tai oletko kenties aiempina vuosina osallistunut Helmet-lukuhaasteeseen?