22. tammikuuta 2025

Kabuki- näytelmä Kiotossa jäi ikuisesti sydämeeni


Kabuki- näytelmän juliste, mies ja nainen kimonossa vierekkäin.

Suurimpia haaveitani elämässä ovat olleet kirsikankukkien kukinnan näkeminen ja kabuki- näytelmän katsominen Japanissa. En olisi ikinä uskonut näiden kahden haaveen voivan toteutua, mutta elämä osaa yllättää positiivisesti. Nämä molemmat suuret haaveet ovat sittemmin käyneet toteen.

Vuoden 2023 elokuussa matkustin ensimmäiselle itsenäiselle matkalleni ulkomaille. Kohteeksi valikoitui jo tutuksi tullut Japani, tarkemmin sanottuna Kioto. Pääsin matkallani katsomaan Minamiza- teatterissa kabuki- näytelmän nimeltä Kaidan Botan Dōrō, eli vapaasti suomennettuna kummitusnäytelmä Pionilyhty.

Muistoissa kabuki- näytelmä


Lipun ostaminen

Ennen matkaa ostin lipun näytökseen netin kautta kabukin viralliselta nettisivulta. Kabuki- teattereiden katsomot on tyypillisesti rakennettu useampaan eri kerrokseen katsomon kolmea seinustaa kiertäen. Kalleimmat, ja näin ollen parhaimmat paikat, ovat katsomon alimmassa kerroksessa. Halvimmat liput ovat myynnissä katsomon ylimpään kerrokseen.

Olin jo etukäteen päättänyt, että varaan paikan alimmasta kerroksesta. Kabuki- näytelmän katsominen tuntui ainutkertaiselta tilaisuudelta, johon mielellään voi käyttää enemmän rahaa.

Menin lippuostoksille nettiin noin neljä tuntia virallisen lipunmyynnin aloittamisen jälkeen ja yllätyin, kuinka täyteen varattu teatteri jo tässä vaiheessa oli. Japanin elävän kansallisaarteen ja suosituimman onnagata- näyttelijän, Bandō Tamasaburō V:n, esiintyminen Kiotossa oli saanut japanilaiset teatteriharrastajat hyvissä ajoin lippuostoksille. Onnekseni sain varattua paikan katsomon alimmasta kerroksesta varsin läheltä päälavaa.

Tekemästäni ostoksesta sain kuitin ja varausvahvistuksen ilmoittamaani sähköpostiin. Lipun varaamaani näytökseen kävin hakemassa henkilökohtaisesti Minamiza- teatterin lipunmyynnistä varatun näytöksen esityspäivänä. Kaikki sujui moitteettomasti ja sain tiskiltä sähköpostiin tullutta varausvahvistusta näyttämällä paperisen sisäänpääsylipun sekä näytelmän julisteen. Ystävällinen lipunmyyjä tiskillä neuvoi minua saapumaan teatterille noin puolitoista tuntia ennen esityksen alkua.


Minamiza- teatteri ulkoapäin kuvattuna.
Kuva kirjan sivuilta: Minamiza- teatteri.

Minamiza- teatterin historiaa

Minamiza- teatteri on rakennettu Kiotoon Kamo- joen varteen kabuki- teatterin synnyinsijoille. Sanotaan, että kabuki sai alkunsa Edo- kaudella vuonna 1603, kun Izumo no Okuni- niminen nainen aloitti kabuki odori- nimisten tanssien esittämisen Kiotossa, kuivuneen Kamo- joen penkereellä. Kamo- joen vartta kävellessäni huomasin Izumo no Okunin muistoksi pystytetyn patsaan, joka sijaitsee aivan Minamiza- teatterin vieressä.

Minamiza- teatteri on perustettu vuonna 1610 ja nykyinen rakennus on rakennettu vuonna 1929. Katsomopaikkoja siellä on yhteensä 1086.

Vuonna 1991 teatterin sisustus koki muodonmuutoksen, kun sen lavastus ja tekniikka muutettiin nykyaikaiseksi. Teatterin ulkomuoto päätettiin muutoksista huolimatta pitää historiallisen näköisenä.

Tämän jälkeen Minamiza- teatteri on kokenut vielä laajan remontin, jossa siitä tehtiin kestävä maanjäristyksiä vastaan. Remontin jälkeen uudistettu teatteri avasi ovensa uudelleen vuonna 2018.

Tunnelmia kabuki- näytelmästä

Menin lipunmyynnistä saamieni ohjeiden mukaan puolitoista tuntia ennen näytöksen alkua teatteriin. Näytettyäni lipun sisäänkäynnillä, kävin tutkimassa teatterissa myynnissä olevien muistoesineiden tarjontaa. Mukaani lähti pari postikorttia ja teatterissa myynnissä ollut, Kaidan Botan Dōrō- näytelmästä kertova kirja. Tässä julkaisussa olevat kuvat olen ottanut kyseisen kirjan sivuilta, pois lukien näytelmän julisteen kuva, jonka sain lipunmyynnistä.

Ostosten jälkeen menin hyvissä ajoin istumaan omalle paikalleni ihastelemaan katsomon sisustusta. Penkit olivat ruusunpunaiset ja katossa oli koristeellisia kultaisia lamppuja, jotka loivat katsomoon lämmintä valoa. Lavan eteen oli vedetty punainen, kultaisilla kuvioilla koristeltu, kaunis esirippu.

Ennen näytöksen alkua teatterin työntekijät muistuttivat katsojia sulkemaan puhelimensa ja olemaan pitämättä ääntä näytöksen aikana. Katsomon seinällä oleva suuri kello ja terävät puupalikoiden napsahdukset kertoivat näytelmän alkavan.


Minamiza- teatterin katsomo päälavalta päin katsottuna.
Kuva kirjan sivuilta:
Katsomo ja yleisön keskellä kulkeva
hanamichi päälavalta katsottuna.


Kabuki- näyttelijät saivat lavalle astuessaan katsomosta raikuvat aplodit. Pystyin aistimaan, kuinka jännittävän odottava tunnelma purkautui Bandō Tamasaburō V:n astuessa lavalle. Imeydyin näytelmään ja pari tuntia meni huomaamatta ohi.

Kaidan Botan Dōrō oli kokonaisuudessaan viihdyttävä ja tunnelma ajoittain jännittävä. Olihan kyseessä kummitusnäytelmä. Kummituksista huolimatta sain myös nauraa sydämeni kyllyydestä, kun näytelmään oli ripoteltu mukaan pieniä huumorinkukkasia.

Olin lumoutunut näytelmästä, sen juonesta, näyttelijöiden meikeistä, puvuista, livenä kuultavasta taustamusiikista, rummutuksen luomasta jännityksen tunteesta sekä näyttelijöiden melodisesta äänenkäytöstä. Kielimuuri ei osoittautunut minkäänlaiseksi esteeksi vaan näytelmästä pystyi nauttimaan täysin rinnoin.

Olen erittäin kiitollinen, kun pääsin katsomaan kabuki- näytelmän ja vieläpä kabukin synnyinsijoilla Kiotossa. Vaalin tätä muistoa ikuisesti sydämessäni ja toivon, että vielä joskus pääsisin katsomaan kabukia.


Onnagata- näyttelijä punaisessa kimonossa.
Kuva kirjan sivuilta:
Japanin elävä kansallisaarre,
Bandō Tamasaburō V


Loppusanat

Kabuki- teatteri on hyvin vanha, noin 400 vuotta sitten Japanissa perustettu teatteritaiteen muoto, joka on säilynyt miltei muuttumattomana nykyaikaan asti. Hurahdin kerralla kabukiin ja tulen seuraamaan suurella mielenkiinnolla sen kehitystä tulevien vuosien aikana. Haaveissa on käydä katsomassa vielä lisää kabuki- näytelmiä, jos sellaiseen vain tulee tilaisuus.

Lopuksi liitän tähän alle Youtubesta löytämäni Kaidan Botan Dōrōn trailerin. Katso tämä video, jos haluat tietää, miltä kabukin kummitusnäytelmä näyttää.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti