Heinäkuu alkaa lähestyä loppuaan ja pian kalenteria käännetään elokuun puolelle. Mihin ihmeeseen aika on oikein kulunut? Vastahan kesä alkoi.
Onneksi kesää ja kesälomaa on vielä jäljellä. Jos sää on aurinkoinen, olen suunnitellut pakkaavani repun täyteen eväitä ja pyöräileväni järven rantaan lukemaan. Aaltojen liplatusta kuunnellessa ja auringon lämmittävistä säteistä nauttien voin syödä mukaan ottamiani eväitä sekä uppoutua tarinoiden maailmaan.
Jos sää on sateinen, voin istahtaa alas sohvannurkkaan lukemaan. Lukuhetkeä siivittämään keitän kupillisen kuumaa teetä. Sadepisaroiden rauhoittavaa ropinaa kuunnellessa lukuhetken tunnelma on täydellinen.
Pikaesittelyssä heinäkuun kirjastolainat
Kesälomalukemista varten tein reissun paikalliseen kirjastoon. Tutkin sen loputonta tarjontaa ja päädyin valitsemaan itselleni erilaisia teoksia sekä monipuolista luettavaa. Nämä valitsemani kirjat ovat olleet lukujonossani jo jonkin aikaa. Alla listaus lainatuista kirjoista pienen esittelytekstin kera.
1. Kirsikkapuun alla - Japanilaisia puupiirroksia
Kirjassa on lukuisia erilaisia Antellin kokoelman sekä Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kokoelmiin karttuneita japanilaisia ukiyo-e puupiirroksia. Puupiirrosten lisäksi tässä teoksessa lukijalle esitellään myös puupiirrosten historiaa sekä niiden valmistusmenetelmiä.
Lue lisää: Kirsikkapuun alla - Japanilaisia puupiirroksia
2. Välähdys hämärässä - Variaatioita Izumi Shikibun runoista
Izumi Shikibun runoihin hurahtaneen kirjastovirkailijan suomentama ja kokoama runoteos. Tässä teoksessa on kaikkiaan 119 kappaletta Izumi Shikibun Heian- kauden Japanissa kirjoittamaa runoa. Heian- kausi kesti vuodesta 794 vuoteen 1185.
Lue lisää: Eija Aromaa: Välähdys hämärässä - Variaatioita Izumi Shikibun runoista
3. Keisarinnan hovineidon päiväkirja
Sugawara Takasuen tyttärenä tunnetun kirjoittajan päiväkirja, joka koostuu kirjoittajan kirjoittamista katkelmista omasta elämästään. Tämä teos on kirjoitettu Japanissa Heian- kauden loppupuolella. Kirjoittajan henkilökohtainen nimi ei ole tutkijoiden tiedossa.
Lue lisää: Sugawara Takasuen tytär: Keisarinnan hovineidon päiväkirja
4. Sinisilmäinen samurai - Suomalaisella sisulla Japanin senaattiin
Pohjois-Karjalan pikkukylästä Japaniin muuttaneen Marutei Tsurusen omaelämäkerta. Kirjassaan hän kertoo muun muassa muutostaan Japaniin sekä lähdöstään mukaan paikalliseen politiikkaan. Tsurunen äänestettiin vaaleissa Japanin parlamentin ylähuoneeseen, jossa hän toimi senaattorina kahdentoista vuoden ajan.
Lue lisää: Marutei Tsurunen: Sinisilmäinen samurai - Suomalaisella sisulla Japanin senaattiin
5. Ikigai - Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain
Kirja käsittelee japanilaista käsitettä nimeltä ikigai. Kirjan kirjoittajat matkustavat Japaniin Okinawan saarelle ja yrittävät selvittää japanilaisten pitkäikäisyyden salaisuuden. Tämä kirja antaa lukijalle vinkkejä oman elämänsä parantamiseen.
Lue lisää: Héctor Garcia ja Francesc Miralles: Ikigai - Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain
6. Ichigo Ichie - Hetkessä elämisen taito japanilaisittain
Tämä on hetki on vain nyt eikä se koskaan toistu samanlaisena. Kirja käsittelee japanilaista käsitettä ichigo ichie, jonka voisi suomentaa "yksi hetki, yksi kohtaaminen". Kirja antaa lukijalle vinkkejä elää hetkessä.
Lue lisää: Héctor Garcia ja Francesc Miralles: Ichigo ichie - Hetkessä elämisen taito japanilaisittain
Loppusanat
Kirjoitan näistä kaikista edellä mainituista kirjoista omat esittelynsä. Uskon, että näiden kirjojen parissa heinäkuun loppu tulee kulumaan oikein rattoisasti.
Toivotan sinulle ihanaa kesää!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti